Zbuloni më shumë rreth AlbaScan

Rreth AlbaScan

AlbaScan SHPK është një nga distributorët më të mëdhenj të sistemeve të sigurisë në tregun shqiptar.  Ne bashkëpunojmë me firmat më të njohura Europiane dhe Amerikane. Për më shumë, mund të na kontaktoni në rrjetet e mëposhtme.

Termat që hasim më shpesh kur përzgjedhim kamerat e sigurisë

blog2

Nëse jeni interesuar ndonjëherë për sisteme sigurie për biznesin tuaj, me siguri do të keni vënë re nje mori termash e akronimesh që ju janë dukur të huaj. Shumë shpesh, mund edhe t’i keni konsideruar të panevojshëm. Por këto terma përfaqësojnë karakteristika e veçanti që janë çelësi i përzgjedhjes së kamerave të duhura. Për t’ju ardhur në ndihmë me këtë zgjedhje, ja cilët janë disa nga termat që hasim më shpesh:

 

CCTV (Closed Circuit Television): Ky term dikur i referohej specifikisht sistemeve që punonin si televizion standard. Në kohën kur u krijua termi (vitet 1960), teknologjia ishte ajo që sot njohim si televizioni kabllor. Përdorte valë me frekuencë të ulët të dërguar mbi kabllot metalike për të lidhur një sinjal video me një marrës. Sot termi është ende i aplikueshëm. Të gjitha sistemet e sigurisë lidhen nga kamera në një regjistrues. Edhe pse teorikisht çdokush mund të “lidhet” me sinjalin në internet, juve ju kërkohet të keni emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin. Kjo lejon që sistemi të jetë i sigurt dhe të parandalojë ndërhyrje të jashtme.

DVR (Digital Video Recorder): Ky është një term që përdoret për të gjithë regjistruesit që përdorin formatin dixhital për të ruajtur video. Ju mund të gjeni pajisje që regjistrojnë televizorin tuaj kabllor, filmime kamerash, ose disa që regjistrojnë informacionin e transmetimit të videos. Në kontekstin e sigurisë, i referohet të gjithë regjistruesve që marrin informacion nëpërmjet një transmetimi analog.

NVR (Network Video Recorder): Ky term është pak më specifik. I referohet çdo regjistruesi video që lidhet me një rrjet kompjuterik për të marrë dhe ruajtur informacionin video. Informacioni i videove mund të vijë nga çdo burim, përfshirë kamerat, regjistruesit e tjerë, memoria e kompjuterit apo çdo pajisje e aktivizuar për të dërguar video në një format që njihet nga NVR.

IP (Internet Protocol): Kjo i referohet çdo gjëje “të rrjetit” të orientuar. Për shembull: një aparat sigurie që lidhet me një rrjet kompjuterik quhet “Kamera IP”. Sot, të gjithë janë të drejtuar ndaj një sistemi të tillë, ku çdo pajisje ka një adresë IP, dhe pavarësisht largësisë, është e kontrollueshme nga telefonat celularë.

CMOS (Complementary Metal-Oxide Semiconductor): Një nga dy llojet më të njohur të çipeve të ndjeshëm ndaj dritës në kamera sot. Ai përkthen frekuencat e dritës në një sinjal që përdoret nga një DSP. Konsiderohet si chip efektiv për kërkesat e një rezolucioni më të lartë.

DSP (Digital Signal Processor): DSP-të janë çipi “thelb” i çdo procesi të kompjuterizuar të videos. Ky çip merr sinjal nga një sensor CMOS ose CCD dhe e përkthen atë në një format dixhital që mund të transmetohet dhe të ruhet për t’u rikthyer në një kohë të mëvonshme.

ONVIF (Open Network Video Interface Forum): është një forum i hapur që siguron dhe promovon ndërfaqe të standardizuara për produktet e sigurisë fizike me bazë IP. Konkretisht, bëhet e mundur që kamerat Uniview të përdoren me regjistrues tjetër ose regjistruesi Uniview të përdoret me kamera të tjera.

IR (Infrared): Shpesh keqkuptuar, Infrared është në të vërtetë një ngjyrë. Të gjitha ngjyrat krijohen duke ndryshuar frekuencën e një rreze drite të bardhë që është reflektuar nga një objekt. Frekuenca e IR nuk është e dukshme nga syri i njeriut. Në aplikimin e IR në CCTV, thjesht mendoni për ndriçimin teatror. Nëse dritat e skenës janë të pajisura me filtra blu, çdo gjë në skenë duket të jetë blu. Kështu funksionon IR. Dritat e vendosura në kamera lëshojnë dritë IR me ngjyrë. Në këtë mënyrë, objektet para kamerës duken në “ngjyrë IR”. Nëse aparati juaj është në gjendje të zbulojë dritën IR, ai do ta përkthejë ngjyrën IR në të zezë dhe të bardhë (ngjyrat që mund të shohim).

WDR (Wide Dynamic Range): Një veçori shumë e rëndësishme për çdo aplikim ku zonat e ndriçuara dhe të errëta shfaqen njëkohësisht në fushën e shikimit të kamerës. Funksionon në një shtrirje dixhitale që lejon irisin dixhital të një kamere të zbulojë çdo zonë, pavarësisht ekspozimit ndaj dritës. Ndihmon për të qartësuar zmadhimin dhe zonat e zymta në imazhe.

HDMI (High-Definition Multimedia Interface) dhe DVI (Digital Video Interface): Këto janë dy përshtatësit aktuale që përdoren sot për transferimin e videos me definicion të lartë nga një pajisje në një njësi të ekranit si një monitor ose televizion. HDMI mbështet audio dhe video, ndërsa DVI është vetëm për informacionin e videos.

FPS (Frames Per Second): Ky është numri i fotografive të marra ose të shfaqura në një sekondë. Thuhet se syri i njeriut sheh mes 24-28 foto (korniza statike) për sekondë.

LED (Light Emitting Diode): Kjo është një llamba më e re e teknologjisë. Eshtë në thelb shumë e vogël dhe efikase. Llambat LED mund të bëhen në frekuenca të dukshme të dritës natyrale dhe në frekuenca të lehta të dritës infra të kuqe. Ato shpesh vendosen në grumbuj në pjesën e përparme të një kamere për të siguruar ndriçim “të padukshëm” kur nuk ka dritë natyrale të pranishme.

VDC (Voltage Direct Current): Ky është një format i shpërndarjes së fuqisë së tensionit të ulët për pajisjet elektrike. Është formati më i zakonshëm në zgjidhjet CCTV dhe siguron energji elektrike pa rregullime të tjera të tensionit.

AGC (Automatic Gain Control): Aftësia e kamerave për t’u përshtatur automatikisht në intensitete dhe lloje të ndryshme ndriçimi.

OPLF (Optic Low Pass Filter): Kjo veçori mund të jetë dixhitale ose fizike. Në thelb, është aftësia e një aparati për të hequr frekuenca të caktuara të dritës që mund të jenë degraduese ndaj punës së sensorëve për të prodhuar imazhe të dobishme dhe të sakta. Këto frekuenca shpesh janë ato artificiale, të krijuara nga dritat fluoreshente, ose lloje të ngjashme të dritës.

Dual-Voltage: Termi teknik për një pajisje që mund të lidhet me më shumë se një lloj tensioni. Në rastin e sistemeve CCTV, shpesh i referohet një pajisje që mund të funksionojë normalisht me fuqi 12VDC dhe 24VAC.

Resolution (Rezolucioni): Madhësia e një imazhi të krijuar nga një aparat fotografik ose regjistrues.

Auto-tracking: Aftësia e kamerave për të zbuluar dhe ndjekur një objekt në lëvizje.

Hybrid: Një regjistrues që funksionon si një DVR dhe NVR

Day/Night:  Aftësia e kamerave për të kaluar nga modaliteti me ngjyra, në modalitetin me të bardhë dhe të zezë për rastet me ndriçim të ulët.

Motion Detection: Një veçori softuerike e një kamere ose regjistruesi që lejon që ajo të përcaktojë nëse një objekt ka lëvizur brenda fushës së shikimit të lentes së një kamere.

Cross line detection: Zbulon objekte lëvizëse që kalojnë një linjë virtuale të përcaktuar nga përdoruesi dhe automatikisht ndez alarmin.

People counting: përdoret për të matur numrin e njerëzve që kalojnë (hyjnë apo dalin) në një zonë të paracaktuar.

Face detection: është një funksion i kamerave që zbulon dhe njeh fytyrat e njerëzve që kalojnë në zonën që mbulon, e më pas i ruan këto të dhëna në një databazë.

Face Recognition: një hap më larg se Face Detection, ky funksion krahason fytyrat e zbuluara me ato që janë tashmë të ruajtura në databazë.

ROI (Region of Interest): është një pjesë e specifikuar e një pamjeje nga kamera që diferencohet dhe transmetohet veçmas. Kjo teknologji përdoret më së shumti për të nxjerrë në pah zona të tilla si dyert ose hyrjet në ndërtesa, pa humbur pamjen e përgjithshme të kamerës.

DNR (Digital Noise Reduction): Zhurmat në imazh janë ndërhyrje që shfaqen si pika në pamjen e transmetuar. Mund të shkaktohen nga situata ndriçimi të ulët, luhatje të energjisë, apo nxehje të pajisjes. DNR është një teknikë e heqjes së zhurmës së imazhit nga një sinjal video duke aplikuar një filtër dixhital.

Smart InfraRed: është një teknologji e ndërtuar në disa kamera sigurie që rregullojnë intensitetin e llambave LED IR për të kompensuar distancën e një objekti, në mënyrë që InfraRed të mos e ekspozojë objektin në një dritë më të lartë se normalja.

PoE (Power over Ethernet): është një teknologji që lejon që kabllot e rrjetit të mbajnë energji elektrike. Zakonisht, një aparat dixhital sigurie kërkon dy lidhje: një lidhje të rrjetit për të komunikuar me pajisjet e tjera dhe një lidhje për të dhënë energjinë elektrike. Në këtë rast, nëse kamera ka teknologjinë PoE, duhet të bëhet vetëm lidhja e rrjetit, pasi ai do të marrë edhe energjinë elektrike nga ky kabllo.

IP65/66/67: Njohur si “kodi IP”, s’është gjë tjetër veçse një matës i i papërshkueshmërisë nga uji. IP65 nis me rezistencën e një kamere ndaj spërkatjeve me ujë, ndërsa IP67 siguron funksionim deri në 1.5m thellësi.

Sensor: është një pjesë e harduerit të kamerës që kap dritën dhe konverton atë që shihni përmes një monitori LCD në një imazh.

Shutter: është një pajisje që lejon që drita të kalojë për një periudhë të caktuar, duke ekspozuar filmin fotografik ndaj dritës në mënyrë që të kapë një imazh statik të një skene.

WDR (Wide Dynamic Range): Kur një pjesë e një imazhi është jashtëzakonisht e errët, por një pjesë tjetër është aq e ndritshme që nuk mund të shihet asnjë detaj, ky është diapazoni dinamik (Dynamic Range) – dallimi në ndriçim. Kamerat me diapazon të gjerë dinamik (WDR) kanë softuer të veçantë që u lejon atyre të balancojnë atë ndriçim për një imazh të qartë.

Video Compression: është procesi i kodimit të një videoje në mënyrë të tillë që të konsumojë më pak hapësirë sesa versioni origjinal dhe është më e lehtë për tu transmetuar në rrjet/ internet. Kjo teknikë zvogëlon madhësinë e skedarëve video duke eliminuar të dhëna të tepërta dhe jo funksionale.

Frame Rate: është frekuenca në të cilën imazhet e njëpasnjëshme të njohura si “frames” shfaqen në një ekran. Termi vlen për kamerat filmike dhe video, grafikat kompjuterike dhe sistemet e detektimit të lëvizjeve.

 

Për të zgjedhur më të mirën për sigurinë e biznesit tuaj, bëni kërkimet e duhura lidhur me çdo specifikë të kamerave të survejimit. Si gjithnjë, grupi i shitjes dhe teknikëve të AlbaScan janë të disponueshem për tju sugjeruar ose përgjigjur cdo pyetje lidhur me sistemet e sigurise CCTV.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
AlbaScan